Dutch

Wereldprimeur RAI: Robot vervangt aardbeienplukker

Wednesday, 15 June 2022

Oplossen problemen tuinbouwsector centraal op GreenTech 2022

Aardbeienplukrobot Berry is een van de 31 wereldprimeurs die worden gepresenteerd tijdens GreenTech, de internationale vakbeurs voor de tuinbouwsector die deze week plaatsvindt in RAI Amsterdam. De beurs staat in het teken van het oplossen van het wereldvoedselprobleem. Ruim 12.500 tuinbouwprofessionals uit 115 landen maken kennis met 500 bedrijven die hun bijdragen tonen.

Onder de innovaties zijn ook slimme oplossingen om het energieverbruik van de tuinbouw te verminderen. Naast het grote tekort aan arbeidskrachten is dat een van de andere grote uitdagingen waar deze sector zich voor geplaatst ziet. De plukrobot van het Duitse bedrijf Organifarms mocht tijdens de opening van de beurs de GreenTech Concept Award in ontvangst nemen voor meest veelbelovend nieuw concept.

Arbeidstekort

Uit een peiling van de Land- en Tuinbouworganisatie Nederland bleek dat 84 procent van de werkgevers komend seizoen personeelstekort verwacht. Structureel zijn er 56.000 arbeidskrachten nodig, met uitschieters naar 114.000 personen in piekperiodes augustus en september, zo blijkt uit cijfers van Dutch Horticulture.

Plukrobot Berry is een van de innovaties die het probleem van het arbeidstekort mede kan verhelpen. De definitieve versie van de robot wordt tijdens GreenTech voor het eerst in het openbaar getoond. Mariska Dreschler, Director Horticulture – GreenTech Global bij RAI Amsterdam: “Normaliter is zo’n product in de conceptfase en moet je dertig jaar wachten tot je het concreet aan het werk ziet. Er is een pilot geweest bij verschillende bedrijven, zodat de robot nog verder kon worden geperfectioneerd. Vandaag wordt hij onthuld aan het grote publiek."

Automatisering

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werd vorig jaar alleen al in Nederland 85,8 miljoen kilo aardbeien geoogst. Berry automatiseert de aardbeienoogst, doet kwaliteitscontroles van de vrucht, weegt de aardbeien af en verpakt ze. De vernuftige software brengt de positie, mate van rijpheid en kwaliteit van elke afzonderlijke aardbei in kaart.

"Het automatiseren van het oogstproces is een enorme stap voorwaarts”, aldus Dreschler. “Niet alleen omdat de robot mensenwerk uit handen neemt, maar ook omdat de kwaliteit nog beter kan worden gewaarborgd waardoor het fruit uiteindelijk langer houdbaar is, wat weer bijdraagt aan het terugdringen van verspilling."

Groot belang voor Nederlandse economie

De tuinbouwsector kampt wereldwijd met grote uitdagingen waar Nederland bij kan helpen. Corona heeft blootgelegd dat veel landen en regio’s nog afhankelijk zijn van import. Dat wil men in de toekomst voorkomen door op zoek te gaan naar lokale voedselproductie. Daarbij is Nederland met zijn succesvolle ecosysteem, kennis en ervaring een belangrijk voorbeeld. Ook de gevolgen van de oorlog in Oekraïne zijn merkbaar in de sector. Daarnaast kampt de tuinbouw meer dan ooit met arbeidstekorten. Tijdens GreenTech tonen creatieve ondernemers van over de hele wereld hoe zij de uitdagingen te lijf gaan.

De tuinbouwsector is van ongekend belang voor de Nederlandse economie. De Nederlandse tuinders produceren volgens het CBS voor 3,5 miljard euro aan groente en fruit. 23.700 bedrijven in de keten tuinbouw en uitgangsmaterialen zijn goed voor een productiewaarde van 12,4 miljard euro, met een exportwaarde van 24,5 miljard euro.

VAE, Kazachstan en Bulgarije

De beurs trekt diverse internationale hoogwaardigheidsbekleders. Mariam Almheiri is de eerste minister van de Verenigde Arabische Emiraten die zich richt op voedselveiligheid, energietransitie en klimaatverandering. "Het is een grote eer dat zij in persoon aanwezig is", aldus Dreschler.

Ook de minister van landbouw van Kazachstan, Karashukeev Yerbol Shyrakpaevich, is aanwezig. Het land waar maar liefst 600 Nederlandse bedrijven uit de land- en tuinbouw actief zijn. Nederland is een van de grootste investeerders in dit Aziatische land en land- en tuinbouw neemt daarbij een top-3 positie in.

Ook de Bulgaarse overheid doet GreenTech aan. Het land heeft Nederland gevraagd om de tuinbouwsector in Bulgarije te professionaliseren. Meer specifiek: de Bulgaarse overheid wil de groenten- en fruitproductie in Bulgarije verdubbelen.

Over GreenTech Amsterdam

GreenTech Amsterdam vindt plaats van dinsdag 14 tot en met donderdag 16 juni 2022. De beurs is een ontmoetingsplatform voor tuinbouwtechnologie-professionals wereldwijd die zich richten op hedendaagse problemen van telers. GreenTech wordt gesteund door AVAG, de brancheorganisatie van de Nederlandse kassenbouw- en installatiesector. Tijdens de beurs worden de GreenTech Innovation Awards uitgereikt. De volledige lijst genomineerden voor de GreenTech Innovation Awards 2022 is hier te vinden.