Veel aandacht Nederlandse innovaties bij GreenTech Amsterdam
Amsterdam, 3 juni 2024 – Technologische ontwikkelingen zorgen voor grote veranderingen in de tuinbouwsector. Van een stekrobot die twee verschillende plantjes aan elkaar plakt om een sterkere plant te creëren, tot kunstmatige intelligentie die de teelt op afstand aanstuurt, tot een digitale assistent die werkt als ChatGPT voor de teler. Tijdens GreenTech, van 11 tot en met 13 juni in RAI Amsterdam, is er veel aandacht voor hoe Nederlandse innovaties ervoor zorgen dat de tuinbouwsector aan de vooravond staat van een revolutie voor een duurzame toekomst.
Het bericht gaat verder onder de foto.
Technologische ontwikkelingen zorgen voor grote veranderingen in de tuinbouwsector. Tijdens GreenTech, van 11 tot en met 13 juni in RAI Amsterdam, is er veel aandacht voor hoe Nederlandse innovaties ervoor zorgen dat de tuinbouwsector aan de vooravond staat van een revolutie voor een duurzame toekomst. Klik op de foto om het rechtenvrije beeld in hoge resolutie te downloaden.
Op de vakbeurs stappen deelnemers en bezoekers de nabije toekomst van de tuinbouwsector in. Pluk- en stekrobots nemen arbeidsintensieve processen over en dankzij kunstmatige intelligentie kunnen telers veel efficiënter en duurzamer hun werk doen. Zo biedt technologie een oplossing voor een nijpend personeelsgebrek en draagt het bij aan de verduurzaming van de branche.
Telen op de ‘automatische piloot’
“Kunstmatige intelligentie biedt enorm veel kansen voor telers”, stelt Mariska Dreschler, directeur tuinbouw van GreenTech Global. “Er zijn systemen ontwikkeld waarbij zaken als de temperatuur, hoeveelheid zon en waterafgifte in de kas automatisch worden geregeld. Dat bespaart telers heel veel tijd en stelt ze in staat autonoom te telen, wat je kunt vergelijken met de automatische piloot van een auto of vliegtuig. Onder normale omstandigheden kan het systeem prima worden ingezet, maar in bijzondere situaties moet de ondernemer zelf weer het roer overnemen.”“Het is nu zelfs mogelijk om aan de hand van dynamische energieprijzen de kas op de meest efficiënte manier te verwarmen”, vervolgt Dreschler. “Dankzij kunstmatige intelligentie worden producten duurzamer en efficiënter geweekt. Tegelijkertijd blijft de kennis en kunde van mensen cruciaal om kunstmatige intelligente te voeden met de juiste informatie.”
ChatGPT voor tuinbouw
Egon Janssen, manager Glastuinbouw bij TNO en juryvoorzitter van de GreenTech Innovation & Concept Awards, toont met een praktisch voorbeeld aan hoe nieuwe technologie telers al helpt. “Voor de tuinbouw is er een digitale assistent ontwikkeld die werkt als ChatGPT. Je kunt allerlei vragen stellen, maar bijvoorbeeld ook een foto invoeren van een bepaalde plant waarvan een paar bladeren bruin zijn geworden. De assistent herkent dan welke plant het is, wat het mogelijke probleem is en geeft direct oplossingen. Deze digitale assistent is een laagdrempelige innovatie die heel veel telers kan helpen.”Op GreenTech Amsterdam is er veel aandacht voor robotica. Janssen ziet onder meer veel potentie in een nieuwe stekrobot. “Deze robot plakt twee planten aan elkaar door en creëert daarmee sterkere planten. Stel dat een bepaalde plant wortels heeft die goed tegen droogte kunnen, maar dat de bladeren vatbaar zijn voor ziekten. Een andere plant heeft juist wortels die veel water nodig hebben, maar hiervan zijn de bladeren niet vatbaar voor ziekten. Dan plak je de wortels van de ene plant aan de stengels van de andere plant. Dit is een heel intensief en bewerkelijk proces, maar met robots gaat dit veel sneller en efficiënter. Ik vind dit een baanbrekende arbeidsinnovatie.”
Bijdrage Nederland aan voedselzekerheid en -veiligheid
Nederland is wereldwijd koploper op het gebied van kassen. Kassenbouwers over de hele wereld zetten Nederlandse technologieën in voor succesvolle glastuinbouw. Dreschler: “In gebieden met weinig regen, zoals Noord-Afrika en het Midden-Oosten, bieden Nederlandse telers en uitvindingen uitkomst om de bevolking te voorzien van lokaal en duurzaam geproduceerde groenten en fruit. De bijdrage die Nederland levert aan de voedselzekerheid en -veiligheid in de wereld is enorm groot. Op GreenTech zijn veel van deze Nederlandse innovaties te zien en komen alle ontwikkelingen in de tuinbouwsector samen.”GreenTech Amsterdam wordt op dinsdag 11 juni geopend door Piet Adema, minister van Landbouw. Tijdens het driedaagse evenement komen ruim 12.000 bezoekers uit 125 landen bij elkaar in RAI Amsterdam.
Een volledig overzicht van het driedaagse programma van GreenTech Amsterdam 2024 vindt u hier.