Robotarm Viscon GreenTech persbericht
Dutch

Nieuwe robot plant zelfstandig weefsel voor bessen en appels

Monday, 12 June 2023

Baanbrekende technologie onthuld tijdens GreenTech Amsterdam

Amsterdam, 12 juni 2023 – Groenten en fruit als blauwe bessen, appels en avocado’s kunnen binnenkort met behulp van een robot op een duurzamere en efficiëntere manier worden gekweekt. De nieuwe robotarm kan zelfstandig weefselkweekplanten plaatsen en verandert daarmee de productie van planten die uit weefselkweek worden gemaakt. De minuscule plantjes voor deze gewassen worden nu nog door mensen in een steriel lab met de hand opgekweekt. De robot wordt onthuld tijdens GreenTech Amsterdam, dat plaatsvindt van 13 tot en met 15 juni aanstaande in RAI Amsterdam.

Grootschalige teelten, tropisch fruit en bessen worden vaak geproduceerd vanuit gekloonde planten. In plaats van dat die uit een zaadje of stek groeien wordt een methode toegepast die weefselkweek heet. Hierbij worden planten snel en op schaal vermeerderd onder steriele condities in een laboratorium, met als voordeel dat de kwaliteit van het plantje hoog is en dat het risico op infectieziekten laag is. Weefselkweek is echter ook een arbeidsintensief proces omdat het klonen een zeer precies werkje is dat nu door mensen wordt gedaan.

Lokaal produceren
“Er is wereldwijd heel veel vraag naar planten vanuit weefselkweek, maar door een gebrek aan automatisering kan niet aan die vraag worden voldaan”, zegt Charlotte Langerak, CEO van de Viscon Group, specialist in automatisering en mechanisering in de agro, food, pluimvee, logistiek en material handling.

De Nederlanse agritechbedrijven Viscon en ISO bedachten daarom samen een nieuwe technologie om de automatisering van weefselkweek te versnellen. “Een robotarm kan nu de benodigde weefselplantjes oppakken en plaatsen, waar dit voorheen door mensen met een pincet werd gedaan”, aldus Langerak. “De grootste voordelen zijn dat er sneller, sterieler en efficiënter gewerkt kan worden. Er worden minder fouten gemaakt en de productie wordt door robotisering minder afhankelijk van lokale arbeidsmarktomstandigheden. De productie kan hierdoor lokaal en dicht bij huis plaatsvinden.”

Kostenverlaging
De technologie van ISO en Viscon is een goed voorbeeld van de toegevoegde waarde van robotica en AI voor de tuinbouwsector, zegt Mariska Dreschler, directeur tuinbouw van GreenTech Global. “Bij weefselkweek is het van groot belang dat de omgeving steriel is en dat de omstandigheden zoveel mogelijk gelijk zijn. Hoe sterieler en homogener het plantingsproces, hoe hoger de kwaliteit van het product. Op lange termijn kan automatisering ook kostenverlaging met zich meebrengen, wat natuurlijk weer gunstig is voor consumenten.”

Automatisering kan ook een van de oplossingen zijn voor het personeelstekort in de tuinbouw. Dreschler: “Er wordt steeds meer geautomatiseerd. Zo werken de verlichting, water- en voedingssystemen vaak al samen in een kas met behulp van AI. Daarmee besparen bedrijven water en energie. Daarnaast vliegen drones in kassen om de teelt te monitoren en om insecten uit de lucht te halen. Ook zijn er pluk- en bladsnijrobots die werknemers bij dit proces ondersteunen. Het produceren van voedsel wordt dankzij robotisering steeds efficiënter en duurzamer.”

Over GreenTech Amsterdam
GreenTech Amsterdam vindt plaats van dinsdag 13 tot en met donderdag 15 juni 2023. Het evenement is een ontmoetingsplatform voor tuinbouwtechnologieprofessionals wereldwijd die zich richten op hedendaagse problemen van telers. GreenTech wordt gesteund door AVAG, de brancheorganisatie van de Nederlandse kassenbouw- en installatiesector. Tijdens de beurs worden de GreenTech Innovation & Concept Awards 2023 uitgereikt. De volledige lijst genomineerden voor de awards is hier te vinden.