Neue Kulturpflanzen: Vanille, Kurkuma, Schwarzer Pfeffer, medizinisches Cannabis
Amsterdam Dutch

Nieuwe gewassen: Vanille, Kurkuma, Zwarte Peper, Medicinale Cannabis

Author: GreenTech
Tuesday, 28 May 2019

GreenTech speelt in op de huidige gezondheidstrend met aandacht voor de optimalisatie van nieuwe gewassen zoals vanille, kurkuma (geelwortel), zwarte peper en medicinale cannabis. Op de vakbeurs komen de grootste en meest vooruitstrevende telers van bloemen, groenten, fruit en medicinale cannabis van over de hele wereld samen om waardevolle technieken en kennis met elkaar te delen.

Gezondheid
De huidige gezondheidstrend en de vraag van consumenten naar nieuwe en exotische gewassen, scheppen nieuwe kansen voor de tuinbouw. Wetenschappers wijzen op de noodzaak van proactieve aandacht voor ons voedingsmiddelensysteem. Vitamines en mineralen spelen een steeds grotere rol. Deze veranderende opvattingen leveren in de komende jaren veelbelovende kansen voor de tuinbouw op.
GreenTech, het platform voor tuinbouwtechnologie en –innovatie, wil bijdragen aan verantwoorde voeding, gezondheid en welzijn. Tijdens de beurs zijn er kennissessies rondom deze thema's en zijn er paviljoens gericht op nieuwe gewassen.

Vanille: waarom is vanille een alternatief gewas?
Filip Noort, gewasspecialist aan Wageningen University & Research, bespreekt het onderwerp 'Vanille in de kas, nieuwe zakelijke kansen?'. Hij zal dieper ingaan op het telen van vanille in de kas, de kansen en uitdagingen, maar ook op de ervaringen van investeerders. Noort: "Vanille is een complex gewas omdat de teelt, het in bloei krijgen, ontwikkelen en de fermentatie tijdrovend zijn, terwijl de bestuiving binnen een kort tijdsbestek moet plaatsvinden. Noort zal uitdiepen hoe dit proces verloopt.

Neue Kulturpflanzen: Vanille, Kurkuma, Schwarzer Pfeffer, medizinisches Cannabis

Kurkuma en zwarte peper: wat is de beste aanpak bij deze gewassen die van origine voorkomen in Afrika, Azië en Zuid-Amerika?
Recentelijk zijn 8 partijen (Hudson River Biotechnology, Phytonext, Koninklijke Euroma, Verstegen Spices & Sauces, Stichting Tuinbouw Overbetuwe Liemers (STOL), Kwekerij Bergerden, Van Hall Larenstein en de gemeente Lingewaard) een samenwerking aangegaan in het initiatief NEXTgarden Ingredient Farm. Dit project is gericht op kennisinnovatie met betrekking tot de gewassen kurkuma en zwarte peper. Jan Taks, Voorzitter bestuur Duurzame Energie Coöperatie Dommelstroom & Acquisiteur Agribusiness Lingewaard, zal spreken over 'NEXTgarden Ingredient Farm: kurkuma, van Oost-Azië tot Oost-Nederland'. De specerijensector kent vele uitdagingen als het gaat om de beschikbaarheid van specerijen uit Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Hoe kunnen we deze gewassen in Nederland telen? Taks hierover: "Binnenlandse teelt kan veel voordelen opleveren op het gebied van duurzaamheid, logistiek, beschikbaarheid en kosten".

Medicinale cannabis: hoe zit het met de regelgeving?
Binnen de tuinbouw zien we de trend van het telen van medicinale cannabis. En dat roept direct veel vragen op. Daarom zijn er kennissessies over dit gewas en is één van de beurspaviljoens gewijd aan dit thema. Juriën Koster, Vice President International Relations van Ofinext, zegt hierover: "Medicinale cannabis heeft een enorme zakelijke potentie, maar onze kennis over de medicinale voordelen van cannabis staat nog in de kinderschoenen. De eerste stap in de professionalisering van de (medicinale) cannabisteelt is gezet en in de aankomende jaren zullen we zien welke spelers blijven en wie er afhaken". Hij gaat de programma-onderdelen op 12 en 13 juni modereren over de medicinale cannabismarkt onder het thema 'Marktgegevens en financieel overzicht van de legale cannabisteelt'.;

Neue Kulturpflanzen: Vanille, Kurkuma, Schwarzer Pfeffer, medizinisches Cannabis

Tijdschema kennisprogramma
Lees meer over andere onderwerpen in het kennisprogramma en bekijk het tijdschema op de website.

Voor meer informatie en registratie
Geïnteresseerd in de GreenTech? Ga naar de GreenTech website voor meer informatie en inschrijving. Bezoekers kunnen zich tot 3 juni via www.greentech.nl gratis inschrijven. Na 3 juni kost online inschrijven € 40 incl. BTW per persoon en inschrijven bij de entree € 70 incl. BTW.

Over GreenTech
GreenTech brengt mensen en technologie samen om groei, productiviteit, duurzaamheid, inspiratie en plezier in tuinbouw te vergroten. We zijn er namelijk van overtuigd dat verbetering en innovatie in de tuinbouw bijdragen aan een groter menselijk welzijn. Vorig jaar trok de vakbeurs 10.465 professionals uit de hele wereld. GreenTech – met 477 exposanten uit de tuinbouwsector – wordt gehouden van 11 t/m 13 juni in RAI Amsterdam.

Ga voor meer informatie naar de GreenTech website of volg GreenTech op Facebook, LinkedIn, Twitter en YouTube.