Certhon Ketelhuis
Press release Dutch

Innovaties en duurzaamheid staan centraal op GreenTech

Murkje Koopmans
Tuesday, 11 June 2024

Robots en kunstmatige intelligentie bieden kansen voor tuinbouw

Amsterdam, 11 juni 2024 – Nederland levert een grote bijdrage aan de voedselzekerheid en -veiligheid in andere landen. In gebieden met weinig regen, zoals Noord-Afrika en het Midden-Oosten, bieden Nederlandse telers en uitvindingen uitkomst om de bevolking te voorzien van lokaal en duurzaam geproduceerd voedsel. Tijdens GreenTech, dat vandaag van start is gegaan in RAI Amsterdam en duurt tot en met 13 juni, is er veel aandacht voor voedselzekerheid en -veiligheid en hoe technologie bijdraagt aan de verduurzaming van de tuinbouw.


Het bericht gaat verder onder de foto.
Minister Adema speech
GreenTech werd vandaag geopend door demissionair landbouwminister Piet Adema. Tijdens het evenement in RAI Amsterdam, dat nog duurt tot en met 13 juni, is er veel aandacht voor voedselzekerheid en -veiligheid en hoe technologie bijdraagt aan de verduurzaming van de tuinbouw. Klik op de foto om het rechtenvrije beeld in hoge resolutie te downloaden.


Demissionair landbouwminister Piet Adema opende dinsdagochtend GreenTech in RAI Amsterdam. De vertrekkend minister benoemde in zijn speech de gevolgen van de klimaatcrisis en oorlogen op de tuinbouwsector, waardoor onder meer de voedselproductie onder druk staat. Tegelijkertijd benadrukte Adema het belang van de Nederlandse tuinbouw en de mensen die in de sector werken. “Door samen te werken en over de grenzen te kijken kunnen we lokaal antwoorden vinden op uitdagingen waar de hele wereld mee te maken heeft.”

Stek- en plukrobots

Innovatie gaat een cruciale rol spelen om de uitdagingen in de tuinbouwsector het hoofd te bieden. Zo zijn er op GreenTech diverse stek- en plukrobots te zien die arbeidsintensieve processen kunnen overnemen. Daarmee biedt robotica een oplossing voor het personeelstekort in de tuinbouw.

Daarnaast is tijdens de vakbeurs veel aandacht voor kunstmatige intelligentie. Dit maakt onder meer autonoom telen mogelijk. Hierbij worden als het ware de kassen op afstand bestuurd en hoeft de teler alleen in bijzondere situaties zelf in actie te komen. Daardoor wordt er efficiënter en duurzamer gewerkt. Verder is op GreenTech ook nog een drone te zien die de groei en gezondheid van gewassen in de gaten houdt en wordt er een batterij gepresenteerd waarin energie kan worden opgeslagen.

Op de openingsdag van GreenTech werden ook de Innovation & Concept Awards uitgereikt. De innovatie-award is gewonnen door Blue Radix dat klimaat- en irrigatieregeling van de kas heeft geïntegreerd in één systeem waardoor telers minder tijd kwijt zijn aan het kasbeheer. De innovatie van Blue Radix zorgt daarnaast voor een verlaging van het energieverbruik met vijftien procent en voor tien procent minder water- en grondstoffengebruik. De conceptaward van GreenTech ging naar Koppert, met hun digitale assistent. Deze assistent, die werkt als ChatGPT, kan vragen beantwoorden over gewasbeschermingsuitdagingen, productinformatie en biologische inzichten.

Een volledig overzicht van het driedaagse programma van GreenTech Amsterdam 2024 vindt u hier.

Registratie & accreditatie

Journalisten zijn van harte welkom om GreenTech Amsterdam te bezoeken. Accreditatie voor GreenTech is mogelijk via deze link.

Over GreenTech Amsterdam

GreenTech Amsterdam vindt plaats van dinsdag 11 tot en met donderdag 13 juni 2024. Het evenement is een ontmoetingsplek voor tuinbouwtechnologieprofessionals wereldwijd die zich richten op hedendaagse problemen van telers. GreenTech wordt gesteund door AVAG, de brancheorganisatie van de Nederlandse kassenbouw- en installatiesector.

Over RAI Amsterdam

RAI Amsterdam is een internationale event- en congresorganisatie. Sinds 1893 brengt RAI Amsterdam mensen samen, verbindt en inspireert ze door betekenisvolle ontmoetingen te organiseren en te faciliteren. Of het nu gaat om een publieksevenement, een groot congres, een internationale vakbeurs, een dance-event of een theatervoorstelling. In 2023 wisten ruim 1,5 miljoen bezoekers hun weg naar RAI Amsterdam te vinden. De bezoekers van RAI Amsterdam besteden jaarlijks circa 200 miljoen euro in de stad Amsterdam aan hotelovernachtingen, taxi’s, openbaar vervoer, horeca en winkels.